Love

Update setakat 19 minggu pregnant

www.tips-fb.com

Assalamualaikum~
Chak!hee~sorry la lama sgt tak update blog nih..
malas sangat la..malas nak menaip..buntu..tak tau nak share apa padahal
macam2 ja yang ada dalam kepala hotak ni ha..
Entry kali ni nak share la pasal update serba sikit bila kandungan ni dah masuk 19 minggu..
 
  • Berat badan semakin bertambah..adoi la~susah hati okeh..sangat-sangat tak suka tengok diri sendiri kat cermin..tapi tak apa la kan demi cinta suci i pada hubby, xkisah la berat badan bertambah berapa kg pon asal dapat bg hubby zuriat yang sangat kitorang idam-idamkan..tetiba~ >.<'
  •  
  • Dah boleh makan nasik putih..kan sebelum ni kalau nak makan nasi, mesti yang berwarna tp dah fully recover dah dr segala alahan pelik tuh..
  •  
  • Sejak-sejak pregnant ni apa yang aku perasan, tak tau napa bila muka aku ni tempek make up rasa tak cantik langsung..tak paham~padahal pakai foundation yang sama, lipstick yang sama, eye shadow, blusher bagai yang sama tp hasil make up kat muka ni macam buruk semacam ja ka perasaan aku ja..oh lupa nk bgtau, cuma lately ja ada rasa nak make up cantik2 balik kalau tak kuaq umah bleh dengan muka selebet w.out any makeup @ paling busuk pon pakai eye liner ja..orang cakap mengandung anak jantan memang camtu..uhh??anak jantan ke?? =)
  •  
  • Dari awal2 pregnant kaki aku dah bengkak ok..normally orang pregnant akan bengkak kaki dekat2 nak bersalin tp aku tak..mama & adik ipar aku yang memula perasan pasal ni..time tu blom tau pon yang dah ada isi tp asyik dok mengadu sakit kaki, kaki dok bengkak ja kalau banyak jalan & duduk atas kerusi lelama..then mama cakap, adik aku pon time awal2 pregnant pon camtu..then dia dh syak yang aku dh ada isi..adik ipar aku pon camtu..bila aku cakap kaki aku bengkak, sakit bila jalan & sangat terasa bila time solat..automaticcally dia cakap, "ha! k.leya mengandung pa.." hee~ jue~jue~pandai noo..Sampai ke saat ni kaki aku membengkak okeh..kasut pon kena tukar sebab bila kaki bengkak sangat-sangat tak selesa nak sarung kasut yang sedia ada sekarang..tp, kalau hari cuti, & asyik relax-relax & baring2 kat umah tak pulak bengkak kaki ni ha..comel-comel ja..ehmmm~
  •  
  • Ibu-ibu mengandung kena banyak minum susu kan sebab bila dah preggy ni kalsium dalam badan akan diserap oleh baby tapi aku ni sangat susah nak minum susu..dapat sample susu untuk ibu mengandung macam-macam brand Anmum la, Friso Gold la, Enfamama la tp 1 pon aku tak lalu nak telan..last-last, hari-hari asyik minum Dutch Lady Chocolate flavoured milk..bleh? asal ada perkataan susu @ milk kan??hee~ada gak beli Hi-Goat chocolate drink + susu kambing tapi bau dia Ya Allah, hamis semacam ja..nak minum kalu jenuh picit2 hidung..haii~susah hati sungguh..kalau nak minum susu kambing semata lagi la tak kan sebab yang perisa coklat pon aku tak mampu nak abiskan..tp dari apa yang aku baca susu kambing ni bagus untuk elakkan baby dari terkena jaundice..alaa, syg..cmna ni? ibu nak yang terbaik untuk anak ibu tp..uhuu~ =(
  •  
  • Bila perut dah semakin membesar ni kan, cepat sangat badan ni letih & semput..maybe badan ni dah berat sangat kot padahal perot tak da la besar mana lg pon..
  •  
  • Datang keja dah mula pakai maternity dress..ehee~dah tak bleh pakai uniform biasa lagi dh..ketat okeh..nanti-nanti aku letak gambar aku pakai uniform maternity dress okeh..tak janji okeh..hee~ :p
  •  
  • Hubby cakap dah rasa baby gerak-gerak tp aku tak rasa pon ka aku tak perasan eh?? hubby kan selalu pegang perut, letak telinga kat perut & sembang ngan baby so that's why dia rasa kot..ehee~tp sangat suka dengar heart beat baby bila tengah baring nak tido..dengar sayup-sayup ja..ehee~
  •  
  • So far, aku tak ada la mengidam nak makan yang macam-macam & pelik-pelik..apa yang aku rasa nak, aku cari dapat ja then beli & makan..cuma rasa macam nak makan siput mentarang @ pepahat la..teringin la..tapi tak tau mana nak carik..tp tak da la mengidam yang amat sangat..tak dapat pon i ok je..bukan bleh sangat ikot perasaan kan + i tak nak susahkan my hubby, my parent & PIL bila i cakap teringin nak makan itu ini..tau dah satgi depa susah payah p cari bagai semata-mata nak bg aku makan..ohh~
  •  
  • PIL suruh makan buah delima 7 bijik..siap beli kat aku 7 bijik sekaligus okeh..tp setakat ni ada lagi 3 bijik kot dalam peti sejuk kat umah..blom cukup 7 bijik lagi aku makan..mak mertua siap pesan lagi makan buah tu sorang-sorang, habiskan & jangan kongsi ngan sesapa..camna pon aku akan abiskan buah delima tu & insyaAllah semoga dikurniakan zuriat yang cerdik & pintar..AMIN~ terima kasih Mak, Ayah sebab susah payah belikan buah delima untuk menantu mu ni.. =)
  •  
  • Pregnancy check up wat masa ni aku wat kat klinik kerajaan ja..dah 4kali check up..so far suma ok cuma berat badan aku macam tak berapa ok..hee~then aku ni ada athma, bulan lepas pegi check up doctor suruh bagi sample kahak kat lab sbb aku batuk non stop untuk tempoh jangka masa yang agak lama..korang rasa aku bg tak sample kahak tuh??hee~TAK! memang tak la kan..tak lalu aku..nurse siap bg aku tiga botol kosong untuk aku bg sample kahak untuk 3 hari berturut-turut tp sekali pon aku tak bg then bulan ni punya check up bila nurse & doctor tanya napa tak bg sample kahak last month, aku cakap date-date yang diorang mintak aku p bg sample kahak tu aku pegi travel..tak dak kat Malaysia around 2weeks gak & now i'm fully recover padahal ada gak aku batuk tp dah 92% better than before.. >.<'
 
Ok~bnyak kot aku update pasal setakat 19 minggu aku pregnant ni..cukup-cukup la dulu eh..doakan aku & baby sihat & kuat ye kekawan.. =)
 
tengok gambar separuh cmni pon korang dah bleh bajet kebesaran
aku sekarang kot..ehee~
 
 


Terima Kasih Daun Keladi.
Nanti Datang Baca Lagi.

4 comments:

Mrs Lurve said... Click To Reply!

xbeza byk kandungan sy n awak...i'm almost 18w+..mcm dh rasa baby gerak dh..kdg2 rasa geli theeee..

::eLeya:: said... Click To Reply!

yaka~hee..take care of yourself & baby ok,dear.. =)

Nur Ezqy said... Click To Reply!

RM1/pcs strip ujian ovulation OPK (kesuburan)/pregnancy UPT (kehamilan).


blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

sms: 0122429082 (puan nor)
email: lovidoobidoo@gmail.com

wisata bakti alam said... Click To Reply!

kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...