Hai cik-cik, puan-puan sekalian..kembali kita ke segmen masak-masak bersama Eleya..tett!
okeh~sila jgn muntah dengan statement td eh..hahaha!
okeh~sila jgn muntah dengan statement td eh..hahaha!
Aku mengaku badan nih smakin membesar & aku semakin susah hati dengan appearance aku lately..hhaaiihh~ye la..makan tak henggat pastu menyesal sebab bila badan semakin bam-bam..
Last month, kekonon aku nak kuruskan badan la..
beli Jus Mate 5 3 kotak tau..
memula cewah semangat waja la minum pepagi gantikan breakfast..
tapi nak minum benda alah tu aku punya la terseksa..
langsung tak sedap even ada rasa oren-oren sket tp bila masuk tekak
aku tak boleh nak tahan bau dia..
bg yg penah minum tau la..nak menghabiskan 380ml air sejuk + Jus Mate 5 tu
terpaksa la aku tutup hidung & telan dengan sekali nafas ja..uwekkk!
Tp kan, aku juz minum tak sampai seminggu sbb sangat-sangat tak lalu okeh..
dah tu cmna aku nak truskan mission aku utk kurus selim melim?? cer bgtau??haaiihh~
Mama tny cmna nk abiskan 3 kotak tu kalau sekotak pun aku
tak mampu nak perabih..
nanti la bg aku ada mood balik..
Utk terus menjayakan mission aku..
aku decide krgkan mkn nasi tp ttap hampeh..tak mampu dowh tahan nafsu makan kalau hari-hari balik umah mama masak sodap-sodap..
memula konon nak makan nasik sparuh senduk jek + lauk je bnyak tp sekali rasa
terus nak tambah nasi bersenduk-senduk..hamek kau..kurus hape kejadah!
Kemarin saja gatai tangan nak Google resepi OAT..
hee~nak belajar makan oat walaupun tau tekak ni tak boleh nak terima..
tapi~tapi~lepas jumpa resepi OAT Tomyam kat blog http://yanmieonline.com ni maybe tekak aku boleh berubah..ekekeke~
So aku nak share ngan korang gak la.. =)
Bahan-Bahan :-
Oat 4 Sudu Besar (terpulang pada anda)
Kiub Tomyam (Saya letak 1 je sebab buat semangkuk je)
Lobak
Kobis
Ikan Bilis
Cili Padi
Bawang Merah
Olive Oil (Sebab tengah Projek Besar, minyak masak biasa pun boleh)
Cara-cara memasak :-
Goreng Ikan bilis sehingga garing, masukkan bawang dan cili padi, goreng bersama, kemudian angkat dan ketepikan
Guna minyak gorengan tadi sedikit untuk menggoreng sayur, kemudian masukkan air, kiub tomyam dan Oat, masak sekejap je sebab oat cepat masak, agak-agak oat dah kembang kira masaklah tu.
Angkat dan hidangkan oat tomyam tadi, bolehlah letak ikan bilis goreng tadi diatas oat, sedia untuk dimakan.
*Boleh juga tambah ayam, udang, sotong, terpulang pada anda, oh ye tak perlu letak perasa dah sebab tomyam tu dah cukup sedap.
Cuba jangan tak cuba ye..semoga dpt langsing & menawan di hari besar nantii.. gd luck utk diri sendiri.. =)
Oat 4 Sudu Besar (terpulang pada anda)
Kiub Tomyam (Saya letak 1 je sebab buat semangkuk je)
Lobak
Kobis
Ikan Bilis
Cili Padi
Bawang Merah
Olive Oil (Sebab tengah Projek Besar, minyak masak biasa pun boleh)
Cara-cara memasak :-
Goreng Ikan bilis sehingga garing, masukkan bawang dan cili padi, goreng bersama, kemudian angkat dan ketepikan
Guna minyak gorengan tadi sedikit untuk menggoreng sayur, kemudian masukkan air, kiub tomyam dan Oat, masak sekejap je sebab oat cepat masak, agak-agak oat dah kembang kira masaklah tu.
Angkat dan hidangkan oat tomyam tadi, bolehlah letak ikan bilis goreng tadi diatas oat, sedia untuk dimakan.
*Boleh juga tambah ayam, udang, sotong, terpulang pada anda, oh ye tak perlu letak perasa dah sebab tomyam tu dah cukup sedap.
Cuba jangan tak cuba ye..semoga dpt langsing & menawan di hari besar nantii.. gd luck utk diri sendiri.. =)
Nanti Datang Baca Lagi. ❤
0 comments:
Post a Comment